Oor tapisseriewerk

My meisiekind karring aan my om my hare ‘interessant’ te kleur. Sy dink ek sal mooi lyk met ligblou of turkoois. Ek dink die halwe grys in my hare wat nou oraloor plek uitsteek sal eers moet oorneem totdat my hare heel wit is, miskien sal ek dit dan kleur.


Dit laat my onthou toe ek tien geword het. Ek het ‘n tapisserie lap gekry as verjaarsdag present by my ouers. Die geverfde gesig van ‘n jong meisie met bloedrooi hare, pienk lippe en ‘n helder groen bloes was uitgemeet en ingekleur oor die lap, blokkie-gaatjie, blokkie-gaatjie. Ek moes stukkies wol een vir een deur die gekleurde gaatjies van die lap ryg met ‘n stomp borduurnaald, dan knoop aan die agterkant, terugryg en uiteindelik afknip aan die voorkant. Totdat al die stukkies wol saam ‘n sagte tosselagtige afbeelding van die meisie se gesig kon vorm. Ek was ongeduldig om uit te kom by die rooi hare wat onseremonieel in ‘n los bolla op haar kop met ‘n dun pienk lint
vasgebind was. Die tapisserie het lank gevat om klaar te maak.


Hierdie jaar het ook lank gevat om klaar te maak. Maar dit was nie ‘n slegte lank nie. Dit was ‘n intensionele tydsame jaar, waarin ek alles wat ek aanpak met aandag kon bekyk. Is wat ek doen nodig? Is hoe ek dit doen sinvol? Is dit lekker? Wat se invloed het dit op ander? Laat dit my rus terwyl ek werk? Voed dit my siel? Hoe inspireer dit ander? Inspireer dit my? Hoe help dit ander? Help dit my? Ek het meer dinge gedoen, maar ook meer tyd gehad om te besef dat ek bereid is om met minder klaar te kom, as dit waaraan ek tyd spandeer vir my ‘n mooier tapisserie gee.


Ek het nou tyd om twee koppies koffie te drink voor werk en om eers by die venster uit te kyk na die son en die geel vinke se handewerk. Om navorsingsartikels met aandag deur te lees en verbaas te wees dat al my idees alreeds wetenskaplik bewys is. Om in die middel van die week saam met my meisiekind wyn te proe. Om te skryf, te lees, te sing en tee te drink in die tuin saam met kat. Ek het tyd om ander se stories te hoor, oor my eie te dink en dankbaar te wees vir ‘n jaar wat lank vat.


Ek wonder nou net wat van my tapisserie geword het? En oor my hare. Ek dink ek moet dit in die nuwe jaar bloedrooi kleur, en met ‘n pienk lint vasdraai in ‘n hoë bolla.


Oor jou: Hoe lyk die stukkies wol in jou tapisserie? Wat wil jy anders borduur? Geniet
jou nuwe jaar, tydsaam.


Kyk ook op Instagram by:
lili_cronje (Afrikaans)
lilibeth_cronje (Engels)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *